Nästa fråga

Sänk konfliktnivån

Konfliktnivån mellan par som separerar kan vara väldigt olika. Vissa förblir vänner efter separationen och har inga problem alls med att ses och samarbeta, medan andra inte tål att se varandra.

Konfliktnivån brukar ligga som högst månaderna före och efter separationsbeslutet, det vill säga samtidigt som alla stora beslut ska fattas. Självklart har du rätt att vara arg och besviken på din expartner ett tag, men det är inte bra för din psykiska och fysiska hälsa att gå runt och vara arg eller deprimerad en längre tid. Den som är arg och bitter fattar också oftare ogenomtänkta beslut.

Barnen är annan orsak till att ni måste anstränga er för att sänka konfliktnivån. Att undvika konflikter är bland det viktigaste du och din expartner kan göra för era barn. Massor av forskning visar entydigt att barn som utsätts för föräldrarnas konflikter under uppväxten får alla möjliga problem, inte bara direkt utan ofta för resten av livet.

Bråk trappar upp konfliktnivån ytterligare. Sådana gräl leder tyvärr ofta till att vi mår ännu sämre än förut. Dessutom kostar det massor av energi att vara arg, energi som du hade kunnat lägga på något bättre. Dig själv och barnen till exempel!

Så vad kan du göra för att sänka konfliktnivån? Teknikerna nedan hjälper dig att bearbeta separationskrisen, så att du kan gå vidare och börja må bra igen.

Lyssna på filmklippet och gör så här:

  • Identifiera vilken konfliktnivå du respektive din expartner ligger på idag med hjälp av PDF:en Bedöm konfliktnivån i samföräldraskapet. Den är hämtad från den kostnadsfria digitala utbildningen Familjer i Förändring för separerade föräldrar (klicka här) och gäller förutsättningarna för olika typer av samarbete om barnen, men den ger en god bild av var ni står. Läs den och följ instruktionerna.
  • Ju högre konfliktpoäng någon av er får desto svårare blir det såklart att samarbeta och desto större skäl finns det att jobba aktivt med att sänka konfliktnivån mellan er. Över 18 poäng räknas som en hög konfliktnivå.
  • Minska konflikterna mellan er genom att vara artig och positiv och använda andra tekniker för konstruktiv kommunikation i kontakterna med din expartner, se fliken Lär dig konstruktiv kommunikation.
  • Undvik medvetet sådant som retar upp din expartner och skapar eller förstärker osämja. Bry dig inte om ifall din expartner fortsätter att försöka mucka gräl och bete sig illa. Om du inte svarar med samma mynt blir det i längden svårt för hen att fortsätta på samma sätt.
  • Om ni inte kan ses utan att börja bråka, så kommunicera per mail och sms tills stämningen mellan er förbättrats.
  • Har ni svårt att fatta gemensamma beslut kan ni pröva metoden för effektiv problemlösning, se fliken Lär dig effektiv problemlösning.

Ladda ner PDF:en Bedöm konfliktnivån i samföräldraskapet nedan.

Ladda ner PDF
Anna Lidgard
Anna Lidgard

Anna Lidgard

Kursledaren heter Anna Lidgard. Hon är jurist och har dessutom en fil. kand. i psykologi och pedagogik. Hon skilde sig själv när hennes barn var små och har personlig erfarenhet av att hantera en separation. Hennes främsta drivkraft är att barn till separerade föräldrar ska komma så oskadda genom separationen som det bara är möjligt.