Nästa fråga

Katastrof eller möjlighet?

Oavsett hur jobbig just din separation har varit och är för dig är det nödvändigt att du bearbetar förändringarna så att du kan gå vidare och få tillbaka din självkänsla och din handlingskraft. Du måste få kontroll på dina känslor, sörja det du har förlorat och acceptera läget så att du kan komma igen med ny kraft och energi! Det är du värd!

Det är ett känt faktum att kriser ger möjlighet till utveckling. Nu har du chansen att bygga upp det liv du verkligen vill ha och behöver för att må bra.

Om du ser på separationen som en katastrof kan det vara klokt att fundera på vilka vinster du skulle kunna göra på sikt i alla fall. Ta hjälp av vinst- och förlust-listan under fliken Bearbeta separationskrisen. Gör också upp en framtidsplan för dig och dina barn, se fliken Planera och ta genomtänkta beslut.

Om du har svårt att se just nu att något skulle kunna bli bättre måste du ha tålamod och ge dig själv tid att sörja det du förlorat. Stora förändringar tar tid att läka. Tänk bara på att det är superviktigt att du verkligen fortsätter att försöka tänka framåt och inte bara ser bakåt. Det leder ingenstans. Oavsett hur trista just dina omständigheter är finns det alltid något litet du kan göra för att förbättra din situation. Om inte annat ska du försöka att långsamt förändra din attityd till det som skett. Kanske var det inte bara dåligt?

Kom ihåg att det är otroligt dåligt för ditt eget välbefinnande och din egen hälsa att fortsätta leva i ilska eller sorg. Det är det också för dina barn. Du måste ta hand om dig själv och dem!

Lyssna på filmklippet och gör så här:

  • Jobba aktivt med att ta dig ur krisen!
  • Gör upp en framtidsplan – Hur vill jag att livet ska se ut om sex månader? Om ett år?
  • Ta hjälp av vinst- och förlust-listan under fliken Bearbeta separationskrisen och skriv en egen lista – Vilka vinster har jag gjort eller kommer jag att göra?
  • En framtidsplan kan kännas orealistisk just nu, men ger hopp och energi att gå framåt och ta kontroll över ditt liv.
  • Kom ihåg att även små förändringar kan förbättra din situation och öka din självkänsla.

Anna Lidgard
Anna Lidgard

Anna Lidgard

Kursledaren heter Anna Lidgard. Hon är jurist och har dessutom en fil. kand. i psykologi och pedagogik. Hon skilde sig själv när hennes barn var små och har personlig erfarenhet av att hantera en separation. Hennes främsta drivkraft är att barn till separerade föräldrar ska komma så oskadda genom separationen som det bara är möjligt.